Jak wyklarować rosół?

Pojęciem klarowania określamy oczyszczanie płynu i doprowadzenie go do jak największej przezierności. Robi się to na ogół po to, by potrawom i produktom spożywczym nadać przejrzystości i atrakcyjności wizualnej. Co najczęściej poddajemy klarowaniu? Masło, aby dobrze się na nim smażyło, wino, gdy jest mętne mimo klarowania grawitacyjnego, wywary do galarety, aby atrakcyjnie wyglądały w niej na przykład ryba i gotowane warzywa lub rosół, gdy na obiad zaproszona jest teściowa.

Domowy rosół większość z nas pamięta z dzieciństwa. Ten aromat przywołuje niedzielne obiady, do których nasze babcie, czy mamy robiły makaron własnoręcznie, aby idealnie się komponował z własnoręcznie zrobionym rosołem.

Sukces żółty, pyszny i klarowny

A co jeśli można klarować rosół już podczas doboru składników? Dobierając warzywa najlepiej jest oczywiście zaopatrzyć się w nowalijki, których pod żadnym pozorem nie obierajmy, albowiem wszelkie dobroci wylądują w koszu na śmieci. Wystarczy je wyszorować. Domowy rosół najlepiej jest gotować z różnych rodzajów mięsa. Dobrym połączeniem jest drób i wołowina, na przykład połączenie kury, kaczki i szpondra. Przyprawy wybierzmy trzy i nic więcej nam nie trzeba:

  • Sól
  • Pieprz
  • Lubczyk

Wydobądź z natury to, co najlepsze

Gdy już dobierzesz i umyjesz dobrze mięso, podsmaż je nieco w garnku na złoto, to zamknie pory, zatrzyma najcenniejsze składniki w mięsie, a w szczególności sprawi, że smak rosołu będzie głębszy, a sam wywar będzie klarowniejszy. Dodaj warzywa, które dobrze znasz z dzieciństwa: marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę, choć i biała kapusta będzie pasować. Cebulę pal w łupinkach, to zapewni ci głębszy smak, a przypalone skórki cebuli sprawiają, że w rosole zachodzi pierwsze klarowanie, które pozwala utrzymać przejrzystość. Obsmażone mięso i warzywa zalej zimną wodą, która również sprzyja klarowności i smakowi. Ciekawostką jest pomidor. Przekrojony na połówki, dodany do rosołu również dokonuje klarowania, a poza tym nadaje twojemu rosołowi złocistą barwę. Jeszcze jedna ciekawostka – goździk, który zgłębi smak rosołu i sklaruje go ładnie.

Doprawiaj od pierwszych chwil

Stwórz bazę smaków doprawiając rosół od samego początku. Łyżka soli, dwie konkretne szczypty pieprzu i lubczyk to nieodzowne i jedyne niezbędne przyprawy, jakich potrzebuje pyszny i zdrowy rosół.

Gotuj rosół długo i łagodnie, na „małym gazie”, niech sobie delikatnie „pyrka” w garnku. Od momentu, gdy rosół zacznie się gotować zmniejsz płomień lub temperaturę na kuchence, aby rosół nie gotował się zbyt intensywnie. Dobrze będzie, gdy co jakiś czas dolejesz szklankę zimnej wody, która zahartuje zupę i stanie się kolejnym etapem klarowania.

Jak klarować rosół – cierpliwość połową sukcesu

Gdy po pierwszym gotowaniu na powierzchni pojawia się piana, znaczy to jedynie to, że wytrąciło się z mięsa białko, które potocznie się nazywa szumowiną. Jedni zbierają ją z wierzchu, inni przecedzają cały wywar przez drobne sito lub odpowiedni materiał, jednak trochę szkoda składników odżywczych, więc lepiej jest zastosować inną metodę. Wystarczy, że posolisz rzeczoną pianę, a opadnie ona szybko na dno, dzięki czemu cenne składniki pozostaną w zupie. Do rosołu stworzonego według powyższego przepisu świetnie pasować będzie tradycyjna krajanka lub nitki Czarnieckie.

Klarowanie rosołu białkiem z jaja kurzego z dodatkiem octu jabłkowego

Jest duża rzesza osób, które wolą klarować rosół wraz z usuwaniem szumowiny. W tym celu usuń z zupy warzywa i mięso i zagotuj sam wywar. Na jeden litr wywaru daj łyżeczkę octu jabłkowego. Jedno lub dwa białka rozkłóć i wlej do wywaru i mieszaj do zagotowania. Po tym czasie ściągnij garnek ze źródła ciepła i poczekaj do przestygnięcia. Ścinające się białko wchłonie szumowinę. Wywar przelej do innego garnka przez kilkukrotnie złożoną gazę lub lnianą ściereczkę i gotowe. Należy pamiętać, aby lniana ściereczka, której używamy do odcedzania klarowanego wywaru musi być luźno tkana, a pokaż dorazowym użyciu wygotowana w praniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.