Kulinaria

Muffiny karmelove

Karmel to przysmak, który chętnie jest wykorzystywany głównie w deserach. Nic dziwnego. Jest słodki, delikatnie lepki i ma wyjątkowy zapach, który drażni nozdrza i rozbudza wyobraźnię. Doskonale komponuje z czekoladą i owocami, ale nie tylko. Zaserwuj go w postaci muffin, a nie będziesz mógł się od nich oderwać. Sprawdź!

Jak zrobić muffiny karmelove?

Muffiny przygotowane z tego przepisu mają aksamitną, wilgotną konsystencję, podobną do brownie, dlatego świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy lub propozycja na drugie śniadanie.

Lista składników na 15 babeczek:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 2 małe jajka,
  • 110 g masła,
  • 3 g proszku do pieczenia,
  • 3 g sody oczyszczonej,
  • 300 ml śmietany kwaśnej,
  • 90 ml mleka,
  • 290 g masy kajmakowej,
  • 2 tabliczki czekolady białej karmelowej E.Wedel.

Wykonanie muffinek rozpocznij od przygotowania foremki i papilotek. Następnie w garnuszku rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz dodaj cukier i delikatnie wymieszaj składniki. Do suchych składników wlej śmietanę, mleko, dodaj masę kajmakową i rozpuszczone masło oraz wbij jajka. Delikatnie wymieszaj całość na gładkie ciasto. Nie miksuj, aby nie napowietrzyć ciasta. Może przez to powstać zakalec.

Gotową masą wypełnij każdą papilotkę do ¾ jej wysokości. Następnie połam czekolady białe karmelowe na kostki i włóż po jednej do każdej babeczki. Zadbaj o to, aby były dobrze przykryte ciastem, ponieważ inaczej się przypalą.

Jeśli muffiny czekoladowe są gotowe, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180℃ na ok. 25 minut. Kiedy będą miały piękny, złoty kolor, wyjmij je z pieca i ustaw na kratce do wystygnięcia i dekoracji.

Czym udekorować muffiny karmelove?

Babeczki wypełnione czekoladą karmelową świetnie smakują bez dekoracji. Jednak, jeśli chcesz podać je np. na przyjęciu, warto ozdobić je polewą czekoladową. Wystarczy, że rozpuścisz np. czekoladę lekko gorzką 50% E.Wedel w mikrofali, a następnie ciepłą polewę wylejesz na każdą babeczkę. Efekt „wow” gwarantowany!

Muffiny karmelove to wspaniały przysmak, który zaskoczy Cię smakiem i aromatem. Wypróbuj go, a na pewno nie pożałujesz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.