Wino z żyta – prosty przepis na wino z żyta z dodatkiem rodzynek

Wino z żyta nie jest trunkiem trudnym do zrobienia, ponieważ nie wymaga wytworzenia moszczu. Jedyne, co musimy zrobić, to oczyścić dobrze ziarno, przepłukać przegotowaną, zimną wodą, odsączyć i umieścić w naczyniu fermentacyjnym nie mniejszym, niż piętnaście litrów. W celu zniszczenia drobnoustrojów będących na ziarnach, należy dolać do tego dwa litry wody przegotowanej z dodatkiem osiemdziesięciu gram kwasu cytrynowego. Rodzynki przed dodaniem namaczamy w dwóch litrach przegotowanej i ostudzonej wody, którą potem musimy uwzględnić w ogólnym bilansie składników. Po paru godzinach dolewamy pięć litrów cukrowego roztworu, który zawiera 2/3 przewidywanej porcji rozpuszczonego cukru i napęczniałe, wymoczone wcześniej rodzynki, a także dodajemy matkę drożdżową, najlepiej Tokay lub Bingen i trzy gramy fosforanu amonowego. Gdy wszystkie składniki znajdą się już w balonie fermentacyjnym, zamykamy go korkiem z rurką fermentacyjną i umieszczamy go w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura w granicach dwadzieścia do dwudziestu pięciu stopni Celsjusza. Po upływie około czterech, pięciu dni dolewamy resztę wody i dodajemy resztę cukru, oraz jeden gram fosforanu amonowego. Wszystkie etapy fermentacji zachodzą w ciągu trzech do czterech tygodni i po ich upływie możemy wino zlać do innego, zasiarkowanego balonu tak, by go nie zapełniać całkowicie i pozwalamy winu dofermentować. Gdy i ten proces dobiegnie końca, znowu ściągamy wino do innego balonu, tym razem bardziej zasiarkowanego i wlewamy płyn aż po korek. Proces dojrzewania przeważnie trwa około jednego roku.

Moc wina ukryta w składnikach

W zależności od tego, jakiej mocy trunek chcemy uzyskać, stosujemy różne proporcje podczas dozowania składników. Mniej skomplikowana jest wersja bez rodzynek, jednak dodają one winu aromatu i smaku.

WINO Z ŻYTA Z RODZYNKAMI O MOCY 12%

  • Żyto – 2,0 kg
  • Rodzynki – 0,25 kg
  • Cukier – 1,29 l, czyli 2060 g
  • Kwas cytrynowy – 80g
  • Woda – 8,71 l

WINO Z ŻYTA Z RODZYNKAMI O MOCY 14%

  • Żyto – 2,0 kg
  • Rodzynki – 0,25 kg
  • Cukier – 1,51 l, czyli 2410 g
  • Kwas cytrynowy – 80g
  • Woda – 8,49 l

WINO Z ŻYTA Z RODZYNKAMI O MOCY 16%

  • żyto – 2,0 kg
  • rodzynki – 0,25 kg
  • cukier – 2750 g, czyli 1,72 l
  • kwas cytrynowy – 80 g
  • woda – 8,28l

WINO Z ŻYTA Z RODZYNKAMI O MOCY 18%

  • żyto – 2,0 kg
  • rodzynki 0,25 kg
  • cukier – 3090 g, czyli 1,93
  • kwas cytrynowy – 80 g
  • woda – 8,07 l

Wino z żyta z rodzynkami – inny prosty przepis

Dokładnie umyte i sparzone ziarna żyta i rodzynki wsypujemy do balonu i zalewamy dwoma litrami roztworu cukrowego zawierającego kwasek cytrynowy i pożywkę dla drożdży. Fermentacja trwa około trzy do czterech tygodni w temperaturze w pomieszczeniu nie mniejszej, niż dwadzieścia stopni Celsjusza, a dwadzieścia pięć stopni Celsjusza. Po zakończeniu wszystkich etapów fermentacji zlewamy wino znad osadu do innego balonu i dopełniamy go do dziewięciu litrów i pozostawiamy do dofermentowania. Gdy fermentacja ustanie, a wino sklaruje się grawitacyjnie, możemy rozlać je do butelek, a po kilku tygodniach można będzie się rozkoszować smakiem i aromatem samodzielnie zrobionego wina.

SKŁADNIKI PRZEPISU

  • 2 kg żyta
  • 1,2 kg rodzynek
  • 2,1 kg cukru
  • 6,5 l wody
  • 5 dag drożdży
  • 15 g kwasku cytrynowego

Wino z żyta z rodzynkami – co warto wiedzieć

Mętne i nieklarowne wino mimo klarowania grawitacyjnego można ładnie sklarować za pomocą żelatyny (nie wołowej) lub piany ubitej z białka jajka kurzego. Są to bezpieczne sposoby klarowania wina, a umiejętnie wykonane nie zmienią smaku trunku. W skrajnych przypadkach, gdy pozostawimy osad z drożdży zbyt długo, wino może nieprzyjemnie zmętnieć ze względu na występujące drobnoustroje. W takich sytuacjach należy wino przelać do naczynia silnie zasiarkowanego, a ostatecznie, acz bardzo ostrożnie dodać odrobinę spirytusu. Jest on niezwykle skuteczny w walce z drobnoustrojami, jednak może zmienić smak i moc wina, gdy użyje się go nieumiejętnie. Zawartość pektyn również może powodować brak klarowności, zaradzić temu można tym samym sposobem, co przy klasycznym klarowaniu wina.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.