Wino z żyta – prosty przepis na wino z żyta z dodatkiem rodzynek

Wino z żyta nie jest trunkiem trudnym do zrobienia, ponieważ nie wymaga wytworzenia moszczu. Jedyne, co musimy zrobić, to oczyścić dobrze ziarno, przepłukać przegotowaną, zimną wodą, odsączyć i umieścić w naczyniu fermentacyjnym nie mniejszym, niż piętnaście litrów. W celu zniszczenia drobnoustrojów będących na ziarnach, należy dolać do tego dwa litry wody przegotowanej z dodatkiem osiemdziesięciu gram kwasu cytrynowego. Rodzynki przed dodaniem namaczamy w dwóch litrach przegotowanej i ostudzonej wody, którą potem musimy uwzględnić w ogólnym bilansie składników. Po paru godzinach dolewamy pięć litrów cukrowego roztworu, który zawiera 2/3 przewidywanej porcji rozpuszczonego cukru i napęczniałe, wymoczone wcześniej rodzynki, a także dodajemy matkę drożdżową, najlepiej Tokay lub Bingen i trzy gramy fosforanu amonowego. Gdy wszystkie składniki znajdą się już w balonie fermentacyjnym, zamykamy go korkiem z rurką fermentacyjną i umieszczamy go w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura w granicach dwadzieścia do dwudziestu pięciu stopni Celsjusza. Po upływie około czterech, pięciu dni dolewamy resztę wody i dodajemy resztę cukru, oraz jeden gram fosforanu amonowego. Wszystkie etapy fermentacji zachodzą w ciągu trzech do czterech tygodni i po ich upływie możemy wino zlać do innego, zasiarkowanego balonu tak, by go nie zapełniać całkowicie i pozwalamy winu dofermentować. Gdy i ten proces dobiegnie końca, znowu ściągamy wino do innego balonu, tym razem bardziej zasiarkowanego i wlewamy płyn aż po korek. Proces dojrzewania przeważnie trwa około jednego roku.

Moc wina ukryta w składnikach

W zależności od tego, jakiej mocy trunek chcemy uzyskać, stosujemy różne proporcje podczas dozowania składników. Mniej skomplikowana jest wersja bez rodzynek, jednak dodają one winu aromatu i smaku.

WINO Z ŻYTA Z RODZYNKAMI O MOCY 12%

  • Żyto – 2,0 kg
  • Rodzynki – 0,25 kg
  • Cukier – 1,29 l, czyli 2060 g
  • Kwas cytrynowy – 80g
  • Woda – 8,71 l

WINO Z ŻYTA Z RODZYNKAMI O MOCY 14%

  • Żyto – 2,0 kg
  • Rodzynki – 0,25 kg
  • Cukier – 1,51 l, czyli 2410 g
  • Kwas cytrynowy – 80g
  • Woda – 8,49 l

WINO Z ŻYTA Z RODZYNKAMI O MOCY 16%

  • żyto – 2,0 kg
  • rodzynki – 0,25 kg
  • cukier – 2750 g, czyli 1,72 l
  • kwas cytrynowy – 80 g
  • woda – 8,28l

WINO Z ŻYTA Z RODZYNKAMI O MOCY 18%

  • żyto – 2,0 kg
  • rodzynki 0,25 kg
  • cukier – 3090 g, czyli 1,93
  • kwas cytrynowy – 80 g
  • woda – 8,07 l

Wino z żyta z rodzynkami – inny prosty przepis

Dokładnie umyte i sparzone ziarna żyta i rodzynki wsypujemy do balonu i zalewamy dwoma litrami roztworu cukrowego zawierającego kwasek cytrynowy i pożywkę dla drożdży. Fermentacja trwa około trzy do czterech tygodni w temperaturze w pomieszczeniu nie mniejszej, niż dwadzieścia stopni Celsjusza, a dwadzieścia pięć stopni Celsjusza. Po zakończeniu wszystkich etapów fermentacji zlewamy wino znad osadu do innego balonu i dopełniamy go do dziewięciu litrów i pozostawiamy do dofermentowania. Gdy fermentacja ustanie, a wino sklaruje się grawitacyjnie, możemy rozlać je do butelek, a po kilku tygodniach można będzie się rozkoszować smakiem i aromatem samodzielnie zrobionego wina.

SKŁADNIKI PRZEPISU

  • 2 kg żyta
  • 1,2 kg rodzynek
  • 2,1 kg cukru
  • 6,5 l wody
  • 5 dag drożdży
  • 15 g kwasku cytrynowego

Wino z żyta z rodzynkami – co warto wiedzieć

Mętne i nieklarowne wino mimo klarowania grawitacyjnego można ładnie sklarować za pomocą żelatyny (nie wołowej) lub piany ubitej z białka jajka kurzego. Są to bezpieczne sposoby klarowania wina, a umiejętnie wykonane nie zmienią smaku trunku. W skrajnych przypadkach, gdy pozostawimy osad z drożdży zbyt długo, wino może nieprzyjemnie zmętnieć ze względu na występujące drobnoustroje. W takich sytuacjach należy wino przelać do naczynia silnie zasiarkowanego, a ostatecznie, acz bardzo ostrożnie dodać odrobinę spirytusu. Jest on niezwykle skuteczny w walce z drobnoustrojami, jednak może zmienić smak i moc wina, gdy użyje się go nieumiejętnie. Zawartość pektyn również może powodować brak klarowności, zaradzić temu można tym samym sposobem, co przy klasycznym klarowaniu wina.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.