Dlaczego ważne jest marynowanie i panierowanie mięsa?

Mięso z kurczaka jest najchętniej wykorzystywanym mięsem w domach i gastronomii. Jego zaletą jest delikatność, znacznie mniejsza ilość tłuszczu niż w przypadku mięsa wieprzowego czy wołowego oraz szybkość obróbki termicznej. Kurczak nadaje się do wszystkich dań – od burgerów po farsze. Zastąpienie wołowiny mięsem z kurczaka to prawdziwa rewolucja w szybkiej gastronomii. Sekretem zaś przygotowania potraw z kurczaka okazuje się odpowiednie marynowanie i panierowanie…

Rola marynaty – po co marynuje się mięso?

Marynowanie kurczaka nadaje mięsu wyjątkowego smaku. W zależności od rodzaju marynaty, możemy cieszyć się łagodnym bądź pikantnym i bardzo wyrazistym smakiem. Marynowanie kurczaka za pomocą gotowej marynaty sprawia, że mięso staje się smaczniejsze, soczystsze i kruche.

Należy jednak pamiętać, że samo marynowanie powinno nastąpić kilka godzin wcześniej zanim rozpoczniemy panierowanie i smażenie. W ciągu tego czasu, smak marynaty głęboko wnika w mięso, które po usmażeniu staje się fantastycznie kruche i smaczne.

Korzystanie z gotowych marynat do kurczaka skraca czas przygotowania posiłku, ponieważ odpada jej przygotowywanie i dobieranie właściwych przypraw. Marynata ostra nadaje kawałkom kurczaka wyrazistości i odpowiedniej ostrości. Wnika w kawałki mięsa, sprawiając, że stają się one aromatyczne, soczyste i chrupiące. Wystarczy jeden kęs, aby gość chciał zjeść kolejne porcje swojego przysmaku.

Panierowanie kurczaka – dlaczego jest tak ważne?

Zamarynowanego kurczaka można przygotować w dowolny sposób, np. opanierować i usmażyć, a później połączyć z innymi, apetycznymi, kolorowymi składnikami i utworzyć pyszne danie. W panierowaniu kurczaka najważniejsze jest, aby wykonać czynność starannie. Panierka musi dokładnie oplatać mięso. Z drugiej strony nie może być jej w nadmiarze, gdyż jej ilość może zdominować mięso, zamiast je podkreślić.

Opanierowane mięso powinno być smażone w głębokim oleju i od razu podane gościowi. Dzięki gotowym panierkom nie trzeba samemu przygotowywać panierki i komponować przypraw. Skraca to czas panierowania kurczaka. Używanie gotowej panierki stało się standardem w szybkiej gastronomii. Panierowanie  kurczaka za jej pomocą nie wymaga stosowania jajek, mąki, bułki tartej czy płatków kukurydzianych.

Rola panierki

Dzięki panierce do kurczaka mięso jest chrupiące i zyskuje dodatkowe walory smakowe. Panierowany kurczak ma wielu zwolenników. Tak apetycznym kawałkom kurczaka trudno się oprzeć. Trzeba je po prostu spróbować. Panierowany kurczak w towarzystwie sałaty, pomidorów, bekonu, ogórków zachwyca swoim wybornym smakiem.

Kurczak w panierce, w towarzystwie innych składników, od dziesiątek lat widnieje jako rodzinne danie. Do lokali mających w menu dania z panierowanym kurczakiem przychodzą rodziny z dziećmi, grupy przyjaciół/znajomych, zakochane pary i turyści. Kubełki ze stripsami stają się zaś hitem studenckich imprez.

Dania z kurczakiem w panierce to prosty pomysł na lokal gastronomiczny pełny gości.

Więcej informacji można znaleźć na stronie producenta panierki do kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.