Dlaczego ważne jest marynowanie i panierowanie mięsa?

Mięso z kurczaka jest najchętniej wykorzystywanym mięsem w domach i gastronomii. Jego zaletą jest delikatność, znacznie mniejsza ilość tłuszczu niż w przypadku mięsa wieprzowego czy wołowego oraz szybkość obróbki termicznej. Kurczak nadaje się do wszystkich dań – od burgerów po farsze. Zastąpienie wołowiny mięsem z kurczaka to prawdziwa rewolucja w szybkiej gastronomii. Sekretem zaś przygotowania potraw z kurczaka okazuje się odpowiednie marynowanie i panierowanie…

Rola marynaty – po co marynuje się mięso?

Marynowanie kurczaka nadaje mięsu wyjątkowego smaku. W zależności od rodzaju marynaty, możemy cieszyć się łagodnym bądź pikantnym i bardzo wyrazistym smakiem. Marynowanie kurczaka za pomocą gotowej marynaty sprawia, że mięso staje się smaczniejsze, soczystsze i kruche.

Należy jednak pamiętać, że samo marynowanie powinno nastąpić kilka godzin wcześniej zanim rozpoczniemy panierowanie i smażenie. W ciągu tego czasu, smak marynaty głęboko wnika w mięso, które po usmażeniu staje się fantastycznie kruche i smaczne.

Korzystanie z gotowych marynat do kurczaka skraca czas przygotowania posiłku, ponieważ odpada jej przygotowywanie i dobieranie właściwych przypraw. Marynata ostra nadaje kawałkom kurczaka wyrazistości i odpowiedniej ostrości. Wnika w kawałki mięsa, sprawiając, że stają się one aromatyczne, soczyste i chrupiące. Wystarczy jeden kęs, aby gość chciał zjeść kolejne porcje swojego przysmaku.

Panierowanie kurczaka – dlaczego jest tak ważne?

Zamarynowanego kurczaka można przygotować w dowolny sposób, np. opanierować i usmażyć, a później połączyć z innymi, apetycznymi, kolorowymi składnikami i utworzyć pyszne danie. W panierowaniu kurczaka najważniejsze jest, aby wykonać czynność starannie. Panierka musi dokładnie oplatać mięso. Z drugiej strony nie może być jej w nadmiarze, gdyż jej ilość może zdominować mięso, zamiast je podkreślić.

Opanierowane mięso powinno być smażone w głębokim oleju i od razu podane gościowi. Dzięki gotowym panierkom nie trzeba samemu przygotowywać panierki i komponować przypraw. Skraca to czas panierowania kurczaka. Używanie gotowej panierki stało się standardem w szybkiej gastronomii. Panierowanie  kurczaka za jej pomocą nie wymaga stosowania jajek, mąki, bułki tartej czy płatków kukurydzianych.

Rola panierki

Dzięki panierce do kurczaka mięso jest chrupiące i zyskuje dodatkowe walory smakowe. Panierowany kurczak ma wielu zwolenników. Tak apetycznym kawałkom kurczaka trudno się oprzeć. Trzeba je po prostu spróbować. Panierowany kurczak w towarzystwie sałaty, pomidorów, bekonu, ogórków zachwyca swoim wybornym smakiem.

Kurczak w panierce, w towarzystwie innych składników, od dziesiątek lat widnieje jako rodzinne danie. Do lokali mających w menu dania z panierowanym kurczakiem przychodzą rodziny z dziećmi, grupy przyjaciół/znajomych, zakochane pary i turyści. Kubełki ze stripsami stają się zaś hitem studenckich imprez.

Dania z kurczakiem w panierce to prosty pomysł na lokal gastronomiczny pełny gości.

Więcej informacji można znaleźć na stronie producenta panierki do kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.